Na jaře tohoto roku započala své fungování tzv. Metropolitní ozvučná deska – poradní orgán Rady HMP. Z iniciativy náměstka primátora Hudečka bylo ustanoveno fórum uznávaných zástupců profesí a organizací zabývajících se městským rozvojem, životem a kulturou v Praze.

Pestrá směsice lidí a názorů čítající mezi sebou jak vysokoškolské profesory, zástupce občanských sdružení, některých developerů, ale třeba i provinciála českých dominikánů se počátkem října už podruhé sešla, aby společně diskutovala a hledala východiska z některých vážných problémů, se kterými se Praha dlouhodobě potýká.

Jedním z hlavních závěrů prvního setkání bylo pro mnohé překvapivé zjištění, že rozumní lidé jsou i v případě vzájemně protichůdných názorů schopni vzájemného dialogu a respektu. Namísto hádek a nevraživosti bylo možné najít funkční konsenzus.

Hlavními tématy prvního setkání ozvučné desky se stala diskuze o vztazích a procesech při územním plánování a o představách o udržitelném dopravním systému, kterou jsme komentovali v dřívějším blogu.

Druhé setkání, které proběhlo nedávno, důležitost dopravní otázky podtrhlo. Po jarní analýze stavu došlo na náměty budoucího směřování dopravní politiky města.

Byla představena a velmi živě diskutována nově vzniklá Kancelář veřejného prostoru, kterou v rámci struktury Ústavu rozvoje města povede architektka Melková. Zejména ze strany lidí spojených s organizováním kulturních akcí, či sousedských slavností ve veřejném prostoru zaznívala velká poptávka po jasně definované a aktivně s veřejností komunikující instituci, která by byla prostředníkem mezi organizátory a byrokratickým aparátem města a městských částí.

Řešil se také Strategický plán Prahy, jehož současná verze (hlavní součástí je bémovská utopie o tunelech a olympiádě) je absolutně nepoužitelná a oprávněně ignorovaná. Na místě je zásadní revize a následné použití jako součást zadání nového územního plánu. Teoreticky by se takový polidštěný a konkretizovaný Strategický plán mohl stát i onou stále hledanou „vizí Prahy“.

Pozitivem ozvučné desky je nepochybně i fakt, že se na obě jednání dostavil primátor Svoboda a alespoň na část jednoho jednání už přišli radní pro dopravu nebo radní pro kulturu, kterých se diskuze přímo týkaly. Diskuze se rozšiřuje ale...  

Kde je ten Godot a kafe?

Vytvoření nového územního plánu (MÚP), do kterého se radní Hudeček pustil, a které silně zajímá členy ozvučné desky, s sebou nese obrovské množství práce a tlaků. MÚP by měl ideálně zásadně proměnit současné silně korupční prostředí územního rozvoje, v jehož bahně už dlouhé roky tloustnou pijavice v podobě pražských kmotrů a kmotříčků.

V tomhle Pražském bahně všichni vědomě, či nevědomky žijeme. Někdo se adaptuje, jiní s pijavicemi bojují. Na první ozvučnou desku šla koncem dubna řada lidí se zdravou nedůvěrou způsobenou právě lety souboje. Souboje se strukturami které se i dnes okolo a uvnitř magistrátu čile houfují.

Ohledně nového MÚP se šířily spekulace zleva zprava a na ozvučné desce jsme se přirozeně chtěli dozvědět, jak bude nový územní plán vznikat, kdo a jak bude vytvářet jeho zadání a bude-li proces transparentní a otevřený či jak bylo doteď zvykem o nás bez nás. Když už jsme byli pozváni, vážili svůj čas a cestu, čekali jsme, že budeme informováni, případně dále zapojeni. Nechtěli jsme svou účastí pouze krýt případný další netransparentní proces.

Bohužel od osoby architekta Kouckého, jenž je vznikem MÚP pověřen, jsme se v dubnu nedozvěděli nic krom úsměvné poznámky, že se neumíme bavit.

Další ozvučná deska plánovaná na červen byla odložena na podzim a pan Koucký údajně dostal požadovaných 100 dní hájení na období červenec-září. Tudíž když počítáme od dubna vlastně pět měsíců tolerovaného mlčení.

Říjnová ozvučná deska měla tomuto mlčení konečně učinit přítrž. Nestalo se tak.

Některé hlasy tvrdí, že je pan Koucký skvělá osoba na správném místě. Jiné hlasy tvrdí, že jediný pokrok, který zaznamenala příprava MÚP od dubna do počátku října bylo zapojení kávovaru v nově přidělené kanceláři. Z úst projektového manažera Kouckého jsme každopádně nezaznamenali za posledních sedm měsíců jediné slovo o tom, co se děje, jak pracuje, a jaký zaznamenává pokrok.

Který manažer by byl spokojen se zaměstnancem (natožpak novým) jenž už sedm měsíců nekomunikuje? Ani ten zapojený kávovar není úplně potěšující progress report. Který klient by byl spokojený s takovými službami? A kdo je zde vlastně klient? Jsme to úplně všichni my, kdo žijeme v Praze. A klienti se již minimálně od dubna mají právo domnívat, že pan Koucký s jejich investicí (důvěrou, daněmi a časem) nenakládá dobře.  

Godot (zveřejnění Kouckého vlastní práce) má podle aktuálních zpráv přijít tuto středu na konferenci Město pro lidi nebo město pro auta?, kterou pořádá deník E15. Na to, jestli se tak stane bych si nevsadil. Pokud ano, těžko může po sedmi měsících průtahů následovat oslavné bravo. Vsadit tak můžeme pouze na to, že tam v souladu s jednáním ozvučné desky, kterého se účastnil i radní pro dopravu Nosek, bude Auto*Mat zdůrazňovat potřebu vytvoření nové dopravní koncepce, bez níž nový MÚP pouze zakonzervuje aktuální problémy dopravní politiky Prahy. Kdo ví, jaké jsou v tomto směru plány. 

Dejte politikům feedback namísto kafe i vy!

Už zítra v úterý 30.10. se od 15:30 koná na MHMP veřejně přístupné společné zasedání Výborů dopravy a územního rozvoje. Právě tady by se měl řešit vztah dopravy a nového územního plánu. Přijďte i vy a nebojte se ptát se politiků třeba jak chtějí zapracovat existující pěší a cyklistický generel do územního plánu, či kdy přestanou konečně ignorovat závazný Krajský plán snižování emisí a jestli ho zohlední v MÚP. Tohle jsou otázky, které by nový územní plán měl zohledňovat a lidé, kteří jej tvoří by je měli mít stále na očích.