Cílem sobotních proměn Smetanova nábřeží na pěší zónu je prověřit jak lze řešit problémy dopravně přetíženého nábřeží a protilehlého malostranského břehu. Vytvořením otevřeného debatního prostoru se zaměřením na otázky rozvoje Prahy a zlepšování správy města se také rozbíhá projekt Ladíme Prahu. Jeho snahou je zlepšit vztah Pražanů k veřejnému prostoru – naučit obyvatele veřejný prostor nejen užívat a sdílet, ale také se o něj starat.

Ačkoliv byla atmosféra na nábřeží fantastická a na diskusích se podílely stovky lidí, Malá strana zažila provoz jako ve všední den. 

Objízdná trasa nebyla ale poprvé v historii podobných akcí vedena přes přetíženou Malou Stranu, ale jen necelé 2 km vzdáleným Strahovským tunelem a po magistrále. Tato trasa byla komunikována všemi druhy médií, o uzavírce nábřeží informovaly několik dní předem infopanely na vjezdech do centra. O akci informovaly televize, noviny, rádia, zpravodajské portály na webu, info viselo na reklamních plochách v MHD nebo v ulicích.

Přesto se našli tací, kteří si „zkracovali“ cestu autem skrz Prahu přes Malou Stranu.

Pokusem o průjezd ji vytížili na úroveň všedního dne a došlo na o víkendech nezvyklé zpožďování tramvají. Musíme proto posílit komunikaci možností, jak objet centrum Prahy. V zájmu zvýšení preference tramvají bude provoz na klíčových příjezdech na Malou Stranu řídit Dopravní policie.

Přes tyto komplikace se ale podařilo po dlouhých letech zpřístupnit unikátní prostor nábřeží prezentaci aktivit občanů, institucí a podniků působících v jeho okolí. 

Při přípravách, realizaci a vyhodnocování těchto akcí dochází na základě iniciativy zdola od občanů k bezprecedentní spolupráci celé řady složek státu, města, místních aktérů, občanských sdružení a jednotlivých obyvatel. Učíme se pro mnohé novým dovednostem vzájemné komunikace, spolupráce a společného hledání cest k rozvoji Prahy.   

Mezi zástupci Prahy, Útvaru rozvoje města a Auto*Matu zavládla po zkušenosti z první soboty dosud nevídaná míra kooperace a snahy o efektivní řešení problémů města. I přes značný úspěch první soboty víme, že tato zkušenost zejména vytváří prostor pro další zlepšení.

Pevně doufáme, že všechny pozitivní aspekty akcí Nábřeží žije a jejich přínos pro dlouhodobé zlepšení podmínek pro život v Praze pomohou rozvoji otevřené diskuze o podobě centra Prahy a jeho dopravního zklidnění. Srdečně vás proto zveme k účasti na průběžném zhodnocení akcí Nábřeží žije v sobotu 28. září od 13:30 přímo na Nábřeží.

Více o programu a detaily související s dopravním režimem v okolí Smetanova nábřeží se dozvíte na www.nabrezizije.cz. Podpořit produkci kulturních sobot můžete na www.nabrezizije.cz/sbirka.

Sdružení Auto*Mat prosazuje lepší prostředí pro kvalitní život ve městě. Podporujeme veřejnou, pěší a cyklistickou dopravu i rozumné používání aut. Přinášíme inspiraci z evropských metropolí a aktivizujeme lidi k pozitivní proměně ulic a veřejného prostoru. Dohlížíme na politiky a efektivní využití veřejných peněz. Společně s vámi tvoříme město, ve kterém chceme žít.