Moderátor Jimmy Fallon, hvězda americké Tonight Show, nasadí napůl stydlivý a napůl rošťácký výraz. "Můžu vám rozcuchat vlasy?" Host se zatváří překvapeně, publikum šílí smíchy.

Ano, tím mužem je Donald Trump, který − než začal mluvit o zákazu vstupu muslimů do Ameriky nebo stavění zdi na hranicích s Mexikem − byl pověstný především svým účesem.

Vlastně to bylo první velké téma, které se ještě před oficiálním startem jeho kandidatury objevilo. Jsou ty vlasy skutečné? Je to příčesek, nebo jen rafinovaně provedená přehazovačka?

Komik si užívá nadšeného ohlasu publika, spokojeně se usmívá. Potěšeně se ovšem tváří i Donald Trump. Nasadí strojeně překvapený výraz a poznamená něco o příznivcích v New Hampshiru, za kterými za hodinu zamíří. "Mám to brát jako souhlas?" ptá se Jimmy Fallon, Trump přikývne a nakloní ke komikovi hlavu. Ten mu s požitkářským výrazem rozcuchá vlasy.

Je to až bláznivě vtipná scéna. Kouzlo okamžiku je v tom, že se smějí všichni. Trumpovi odpůrci, kterým se zdá vtipné, jak nedůstojně se sebou Trump nechá zacházet. A navíc jeho rozcuchané vlasy vypadají opravdu divně. Neprezidentsky!

Ale nadšeni jsou i Trumpovi příznivci. Copak to není hezká ukázka toho, že se chová jako člověk z masa a kostí? Vida, on není tak samolibý a arogantní, jak se říká!

Pomáhá tu jakási dvouznačnost satiry, která umožňuje dvojí výklad? Mám s tím vlastní nedávnou zkušenost. Asi čtvrt roku si pro zábavu kreslím takové každodenní komentáře. Něco jako kreslené vtipy. Někdy vtipné, jindy méně, někdy vůbec. Zdaleka největší úspěch měl vtip, na kterém odchází milenci držící se za ruce kamsi do dáli. On říká: "Ještě jsem ti neřekl, že jsem byl tři roky v kriminále. A ona, s tušeným zamilovaným pohledem, mu odpovídá: "To nevadí, miláčku. Hlavně že jsi nepracoval v neziskovce."

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se